Tyler Cowen: The Rise and Fall of the Chinese Economy



[Tyler]那么,为什么中国经济现在这么多问题? 其实,这不应该是一个意外。
如果你在过去的几十年里一直在观察中国的话, 那么你就能理解当前的问题
其实是很多以前的成功的后果。 故事开始于1979年。在1979年, 中国的改革者开始很好的把中国的经济放在 一条更好的轨道上。在那时,
中国的人均收入 仅仅是一年几百美金而已,
几乎所有的人都很穷。 人们会骑自行车而不是开车汽车,
甚至温饱问题仍然是一种可能性。 所以中国引入更多的私有财产,
更多资本 激励措施,部分私有化其农业,
它创造了更多的生产制造, 更多的出口。总体上,
中国开始走向一个现代化的 经济,一个正常的经济。
在这些改革进行的时候, 中国以飞速在发展。
在过去的大多的35年中, 中国每年的增长为10%。 那是很了不起的。
美国的经济增长基本上每年不超过2%。 10%的年增长率意味着
人们的生活水平每7年会翻一番。 所以如果你回去,你继续到中国去,
假如每7年, 每10年,你可以看到一个
完全不同的新国家。就我个人而言,中国 是我作为一名经济学家而访问的最有趣的国家。 他们以一种没有其他任何地方可以匹配的速度在增长。
想象每年以10%的增长率发展, 并且持续了将近35年。那改变了一切。
所以就算是 一年接一年,城市的一部分或者一个地区,
可以简单的就在你的眼前改变。 所以你在工作中看到了人类的进步,
你可以看到世界上一些 需要几个世纪来改变的地方,
在这里几十年或者甚至几年就发生了。 你看到人类的希望,信念和进步,
以及对什么是可能的深层潜在的乐观。 中国经济在这些年的快速增长
-它有一些非常显着的特点。 它有很高的储蓄水平,
拥有超高水平的投资, 他们建造大量的基础设施。
这些都是非常积极的。 中国的基础设施是很好的。
我宁愿坐中国的 高铁,而不愿坐
Amtrak 从华盛顿到纽约。 中国的火车更快,更好,
而且很可能更准时。 但这是一个问题,
很长一段时间中国投资近一半的国内生产总值, 每年,一半!那太惊人了.
当你仔细想想时, 这是非常的难,每年投资
一半的国内生产总值,并把它投资的很好。 在中国经济的早期增长时,
所需的投资非常简单 和明了。他们需要修建更多的房子,
他们需要修建更多的铁路。 他们需要修建更多的路,他们
需要将其城市中心装备起 每天城市生活所需的正常功能。
中国政府在这些方面做的 很好。它是有很大的原因的。
为什么,实际上,中国的增长一直很强势。 但是问题是这点-
中国做出决定的方式是既定的, 这对于完成有清单的事情是很好的,
知道任务 需要很多资源和很大的努力,
那么就将所需要的所有东西都放进去来完成它, 这样你可以很快完成它。
中国对这个非常在行。 但是现在,那些容易实现的目标已经达成了。
很大中国需要的基础设施 已经建成了,但是现在他们的
经济需要更复杂的投资。 他们需要更好的医疗保健系统,他们需要
更好的零售服务,他们需要更多的初创公司。 在这些领域中,不是一个简单的
清单表的方法就可以完成它。它不是 仅仅将资源丢到问题的问题。
你需要更多的尝试和错误,更多的试验。 你需要更多的市场发现
过程去找出哪些 是有利可图的投资和
哪些是不赚钱的。这很难 像中国人建设他们的所有的
基础设施的同样方式计划和管理这些。 这是中国经济模式的另一个问题。
如果你的经济每年增长10% 或者类似很长一段时间,商人以及
你的政府,他们开始想 这是没有太大的风险。10%的增长率,
意味着很多前进的动力。 你可以有很多错误的商业计划,
你可以有很多的债务,你可以有很差的执行, 但是,在10%左右的增长率中,
这些投资很多仍在赚钱。 因此,潜在的经济体失去了它的一些原则。
人们变得草率,他们过分扩展,他们变得过于乐观。 他们认为他们可以做任何投资或任何
决定,但是最后它会还清或被证实, 只是因为其他人都在
推那10%的增长率。 中国经济的一个转折点在2009,
当有明显的经济衰退 迹象出现在世界其他地方时。在那时,
很多观察者想到, “好吧,那将在中国也有一个大衰退。”
但并没有。 中国政府采取了一些非常特殊的措施
来避免或可能推迟经济衰退。 所以中国政府花了更多资金
用于基础设施,但当时 可能不需要那么多
基础设施投资。 中国政府,国有银行,
国有企业,像在音乐会上表演一样 鼓励更多的借贷,更多的债务。这确实刺激了消费, 它促进了投资,
保持经济运行在一个更高的水平, 但实际债务上升到了这一点-
这些项目有太高的相对回报率。 现在,我们没有非常确切的 数据,,但似乎总的中国各种
债务超过了GDP的200%。 可能有GDP的300%那么高。 也许当你的潜在增长率是10%的时候可以成功,
但当你的潜在 经济增长下降时,
维持债务将会越来越难。 那么,中国今天的增长率是多少?
这取决于你听谁的。 中国政府,大约2015,
声称中国仍在增长 速度为每年7%。
但是很多外部观察者不相信这个, 因为他们在看其他各方面的数据。
没有人知道实际经济增长的速度是多少, 但我们知道的是
它可能是大幅的降低 和中国现在进入了
一个大衰退。 为了追踪这次衰退,我们可以
记住五个问题或问题领域: 房地产泡沫,股票市场泡沫,
超额的地方政府负债 中国企业产能过剩,
最后,资本外逃的风险。 第一,房地产泡沫。 中国房地产价格在很多中国城市
上涨太高和中国过度建造。 我从北京乘火车穿过了中国的一些
中心城市,一个六小时的火车之旅。 途中,我不停的
看到一个城市接着一个城市 都建起了很多的公寓楼。
你可以看到很多大楼,但是很少的人, 很少的零售店,很少的车。
很多这些城市是 严重过度建设,
相对其可以承受的来说。 中国股市泡沫是另一个
潜在问题。有一段时间,中国股票价格 迅速上升,
但然后他们又迅速下降。 太多的人被鼓励以保证金购买股票,
价格对于企业收益的比率 非常高,而且很可能这些股票
价格会继续以很快的速度下跌。 这将降低消费者支出,
降低信心, 以及对一些中国银行来说,这也是一个问题。
第三个问题是地方政府负债。 没有人真的知道究竟这个问题有多大。
但是我们知道中国 地方政府不应该借钱,
他们应该 平衡预算。但事实上,
他们很多最终都账外借钱, 而且实际上中央政府
也鼓励他们这样做,来 跟上在所以有基础设施上的花费。但
问题是,他们借的钱远比现在 有能力偿还的要多的多。
在北京的中央政府感受到 摆脱这些地方政府的麻烦的需要。
中国经济的另一个大问题 就是我所说的“产能过剩”。意思是,
在太多的行业有太多的公司, 过度自信,
太多投资刺激,很多这些公司 可能是不赚钱的。
他们被一些中国的国有银行的廉价信贷保留下来, 或者它们本身就是国有企业,它们 拥有各种政治特权。
但是现在这些公司的很多 并没有真正生产投资
中国消费者想要的东西。 如果你看价格指数,
如果你看中国的生产价格指数, 这个指数实际上已经下降了三多年了,
每月都在下降。这标志着有太多这样 能持续盈利的已建成生产性商品。 因此,可能最大的潜在问题是资本外逃。
这是中国内部的一个风险, 外国资本,但特别是国内资本,
为了摆脱对中国经济问题的恐惧来寻找离开的机会。 但是,如果太多这些资本外逃的话,这会使问题更加严重。
正如我们1997年在亚洲金融 危机中的其他国家。
中国的最大危险其实就是 资本外逃加速。但是同时,
想想中国政府的问题 是试着对付所有这些问题。
有很多公司已经不再赚钱了, 但政府不愿让他们破产,
因为担心失业 以及疏远特殊利益集团。
经济中有过多的信贷和过多的借款, 但是如果那个泡沫破了,
那么 经济活动将下降更厉害。 房地产投资过多,
对基础设施的持续依赖性太大, 以及政府应该同时处理这些所有的问题, 并阻止经济衰退恶化。
当你把所有这些问题放在一起, 这确实是一幅非常复杂的画面,
很难理解。但我们所看到的 是世界上第二经济体真的
正在运行一个非常严重的经济衰退的风险, 而且将会很深,
并且将会真的持续很多年。 我个人的观点是,在这一点上,
这些问题已经深入中国经济, 没有办法将这些问题解决。
但仍有一些主要原因 可以让我们乐观的展望未来。首先,
任何经济最重要的财富来源于 人力资本。
中国做出了非常出色的工作用于投资 他们的人力资本。所以从
经济学家的角度来看,就是我们看重 人力资本高于一切,它是最根本的
国家财富来源。当我们展望未来 中国的中期前景,
我们真的应该乐观 甚至是欢呼雀跃的。因为中国
对于人力资本投资做的很好。 这些投资将在目前的衰退
完整保存,我们真的有 各种理由相信,中国将延续
其人才、能源、动力和雄心, 我们期待,我想,
一个依旧灿烂的中国经济前景。 Subtitles by the Amara.org community




Comments
  1. because north America and Europe cuts their own hand given to china that's way 10% year growth now u s a crying when china almost world power #1 becoming too late sir keep crying 2000 to 2017 labor of north America and Europe were crying when we loosing our jobs and our homes …..we cuts what we growing sorry………………………..too late now

  2. This video being made in 2015 is a living embarassment to itself the longer it remains on youtube. All it have demostrated is how wrong it have got. Just like Gordon Traitor Cheng's Coming Collapse of China, book in 2001.

  3. China was the world's Bitch.. …it kept its head down then gained momentum before you know it Chinese workers want cars tv's and property………boom the arse falls out of the low wages. They are grafters no doubt corrupt always

  4. Three years after and we can see you were wrong, it's common, I've been watching videos about China's fall from 1.999. almost 20 years after China is still growing. The problem is you need to "prove" that plannified economies never work so you are 20 years saying they're going to fall. So, how it's logic Chinese economy is going to go backwards and you will say that it's the problem of plannified economies. You make me laugh.

  5. Education in China is shit . Pollution and selfish society is a big problem . Their economy will collapse and I am glad . I don't want to live in a world ruled by Chinese . Fuck china

  6. There are many good points in this video. But like most videos about China/Chinese economy on Youtube, it focuses too much on the negative sides without explaning other positive factors in details. There will always be downsides of any policy. By structuring video this way probably will get way more views though.

  7. COUNTRY COMPARISON :: RESERVES OF FOREIGN EXCHANGE AND GOLD
    Reserves of foreign exchange and gold compares the dollar value for the stock of all financial assets that are available to the central monetary authority for use in meeting a country's balance of payments needs as of the end-date of the period specified.
    Download
    Rank Country RESERVES OF FOREIGN EXCHANGE AND GOLD Date of Information
    1 China $3,194,000,000,000 31 December 2017 est.
    2 Japan $1,217,000,000,000 31 December 2016 est.
    3 European Union $740,900,000,000 31 December 2014 est.

  8. very nice video, just recomend 2 indicators i use to observe Chinese economy, the car sales data and the airline seat*miles.

  9. Today 21 June 2018, and yes, the Chinese economy is going down the pipe, never mind, it is a totalitarian regime, they shall sacrifice a few hundred millions of their citizen, just to go by …

  10. All I can say is that, Chinese economy is trending towards economic liberalization which is a good thing. Same thing cannot be said of western nations…

  11. After more than 2 years from this video release in 2015, China still remains growing with no sign of recession. Maybe, we need other economic theories to help explain China.
    How about MMT theory or Richard Werner theory just in case ? Or some Jeremy Rifkin's idea about China.

  12. I hope these chingchens fall to a depression… they never make any good products and their people are dumb and ugly… they don't understand law and democracy… west is the answer to the mankind!

  13. There’s two sides of a coin. Property bubble may lead to crashes, more affordable housing. More people moving to urban area, market recover. Recession get rid of poorly managed and inefficient industries. New leaner and more market oriented industries. Bad times can also be equaliser where the more hard working can rise with less barriers that the wealthy put up. China is resilient. We are brave enough to embrace changes.

  14. To understand China go back to the warring states period before the Han Dynasty. China is in a war economy: Korean War, Vietnam War, Taiwan dispute, Japan dispute, Vietnam dispute, etc. During the warring states period, Qin and Chu fielded armies totaling over 1 million troops. They know how to make things work. Communism is a West propaganda to allow aggression against China. People forget Mao turn to Russia only to prevent the West from returning the opium dens just only a few decades early that were like crack houses everywhere in China. If people understand endogenous growth, China has the largest human capital in the world. They used that to accumulate the largest currency reserves in the world. Now they are developing their technology base to prevent the West from using gunboat diplomacy again. Who do China owe the debt to? Themselves. It just means they can just print more $$$ like America. China is in a war economy. To screw up is to lose and a return to opium dens. China will not allow that happen.

  15. Yeah! Fuck china! Chinksland must be divided into parts. Free tibet and manchuria! Taiwan no.1! Destroy ckinks

  16. A good presentation until he started subjectively defining the term "recession." In economics that is a very well-defined term and shouldn't be applied in this manner. It's simply misleading. Most of the world's countries would be in recession by this definition because most economies have problems.

  17. Why is it that China is so keen to devalue its currency and maintain a trade surplus? If China consistently exports more than it imports, will that not lower the standard of living of people in China given that lots that is being produced is being sent out of the country?

  18. if China wants to keep growing… they will need FREEDOM.
    A more free market, freer states within the country, freedom also on religion, politics and way of thinking!
    That is fundamental.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *